niedziela, 14 kwietnia 2024r.Dziś są imieniny Bereniki, Waleriana, Justyny

Związek Śląskich Kobiet

Wielkanocne klimaty

Wielkanocne klimaty


W niedzielę 17 marca 2013 roku już po raz 8 Związek Śląskich Kobiet Wiejskich z Dolnej uczestniczył w wystawie stołów wielkanocnych, tym razem w Polskiej Cerekwi. Na wystawę ze sobą panie zabrały żurek, sernik, galert, szpajzy dwa rodzaje, biało kiełbasa zapiekano, mazurek, kołocz śląski oraz produkty, które już wcześniej wywalczyły sobie w Łosiowie tytuł: Nasze kulinarne dziedzictwo, a są to Tort na pudingu, Frankfurter Kranz, Pierniki z Dolnej. Ciekawostką  okazały się jajka w kminku zwane soleier, pasta wielkanocna, brokuły zapiekane w cieście francuskim, rolada z indyka, pieczeń rzymska i sałatka w foremkach. Dużo tego, trudno sobie wyobrazić, iż wszystkie te dania, plus dekoracje, pomieściły się na stole o wymiarach 1,5m na 1m. Było ciężko - wypowiadają się uczestniczki, ale my do tego jesteśmy przyzwyczajone: śląski stół zawsze musi się uginać pod ciężarem potraw i nigdy nie ma plazu na stole.     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Drukuj  

Wyszukiwarka